Wij horen nog steeds heel vaak van klanten "Graniet is toch gevoelig voor zuren zoals azijn of een sinaasappel" daarom kiezen ze dn composiet.

Dit is een sprookje dat vaak verteld wordt door verkopers in keukenzaken uit onkunde of om mensen naar een composiet werkblad toe te praten.

Een paar feiten:

  1. Gepolijst graniet is voor wat betreft gebruiksgemak net zo gemakkelijk als een goed composiet werkblad van kwarts composiet.

  2. Graniet is niet gevoelig voor voedingszuren zoals die zitten in sinaasappelen en azijn.

  3. In gepolijst graniet trekt geen vet en er is ook geen gevaar voor vlekken van rode wijn.

  4. Gezoet, gebrand of leather afgewerkt graniet is wel gevoelig voor vetvlekken, deze bladen hebben een opener structuur waardoor vlekken hardnekkig te verwijderen zijn. Soms worden deze bladen met een coating afgesloten maar dan komt er weer een glans op het blad. In ieder geval is het onderhoud van gezoete, gebrande of leather afgewerkt graniet meer werk dan bij een gepolijst blad. Wilt u een mat of ruw werkblad? en u wilt uw werkblad redelijk onderhoudsvrij? dan is een kwarts composiet werkblad misschien een betere keuze, vlekken zijn hierin gemakkelijker weg te poetsen.

Dus wilt u een gepolijst werkblad, dan is de kleur het meest belangrijke keuze argument, voor wat betreft gebruiksvriendelijkheid scoren graniet en composiet ongeveer gelijk. Bij matte bladen zal het gemak van schoonmaken mogelijk ook nog mee wegen in uw keuze.

Hierboven hebben wij het over graniet maar naast graniet worden ook nog andere soorten natuursteen verkocht waarbij het wel klopt dat ze gevoelig zijn voor zuren en echt een paar extra waarschuwingen nodig hebben.

  • Kalkstenen, denk hierbij bijvoorbeeld aan Belgisch hardsteen (arduin) prachtige bladen met fossielen zichtbaar, deze fossielen zijn skeletjes en bestaan dus uit kalk, deze kalk wordt aangevreten door zuren zoals van een Sinaasappel! Verder zijn deze stenen lang niet zo krasbestendig als graniet. Is dit een reden om dit materiaal niet te gebruiken? Naar onze mening niet, maar je moet wel weten dat er vlekken in komen, dat er krasjes zichtbaar zullen zijn, maar na verloop van tijd zal dit een patina aan uw blad geven, het wordt steeds mooier. Maar wilt u een mooi strak vlek en krasvrij blad dan kunt u beter kiezen voor bijvoorbeeld Composiet Belgian Blue van Diresco, bijna dezelfde uitstraling maar met veel meer gebruikersgemak.
  • Marmers, denk hierbij bijvoorbeeld aan Bianco Carrara, Calacatta en Nero Marquina, ook hier hetzelfde als bij de hardstenen, ze hebben veel kalk in het blad en zijn daarbij ook nog poreus, dus inderdaad opletten met die sinaasappel en ook de rode wijn zal een vlek geven, maar van de andere kant is een echte marmer net zoals een echte hardsteen een genot voor het oog.

Wilt u meer informatie dan kunt u ons altijd bellen of mailen dan kunnen we u uitgebreider adviseren over welk materiaal voor u en uw keuken het best passend is!

Een werkblad moet passen bij u, uw keuken, uw kookstijl en uw huis!