Graniet:

Tijdens het gebruik kunt u het blad gewoon schoonmaken met een sopje met een niet agressief schoonmaakmiddel.

Vettige vlekken kunt u met Glassex verwijderen, hardnekkige vlekken kunt u met blanke CIF verwijderen (daarna wel de CIF goed weg wassen) de wondersponsjes van Action en Blokker werken heel fijn bij hardnekkige vervuiling. 

Om te voorkomen dat vuil en vocht op den duur het werkblad vervuilen heeft een granieten werkblad onderhoud nodig.

Vanaf de fabriek krijgt u uw werkblad reeds 1x geïmpregneerd geleverd.

Periodiek dient u de beschermlaag opnieuw aan te brengen (impregneren). Als waterdruppels op een andere manier op het werkblad blijven liggen moet u het blad impregneren, onderhoudssets kunt u in onze webshop bestelling. 

Gezoete en Anticato bladen hebben meer bescherming en onderhoud nodig omdat deze bladen een opener structuur hebben dan een gepolijst blad. Deze bladen moeten daarom vaker geïmpregneerd worden.

 

Belgisch Hardsteen en marmer:

Belgisch Hardsteen en marmer zijn veel zachter dan graniet en bevatten beide kalk. Daardoor zijn de bladen veel gevoeliger dan graniet. Het is opletten met zuren (zelfs uit voedingsmiddelen).

Ook deze bladen zijn al beschermd door olie of impregneer en dat moet ook tijdens het gebruik herhaalt worden. Schoonmaken kan kan met normale zachte schoonmaak middelen.

Voor het dagelijks onderhoud kunt u het keukenwerkblad schoonmaken met uw gewoon afwasproduct of met gewone slaolie. 

Om uw Belgisch Hardsteen werkblad te beschermen moet u het oppervlak insmeren met een oplossing van 50% terpentijn en 50% lijnolie, 24 uur laten drogen en het overtollige weghalen. 

Deze behandeling kan eventueel hernieuwd worden, maar dan met een verhouding 2/3 terpentijn en 1/3 lijnolie.

Een andere beschermingstechniek die bovendien het voordeel biedt de steen niet te verdonkeren, is de behandeling met een vocht- en oliewerend product zoals Vlekstop van Lithofin die te koop is in onze webshop.

Voor meer informatie en informatie over het verwijderen van vlekken zie arduinmaintenance-nl.pdf

Op de website van Carrières du Hainaut  kunt u meer informatie vinden en vlekkentips krijgen.