Gepolijst composiet:

Hoewel composiet niet poreus kan vervuiling een laagje maken op het werkblad waardoor het vlekkerig gaat uitzien, regelmatig schoonmaken is dus essentieel. Dit kan gewoon met een sopje van een gangbaar zacht schoonmaakmiddel. Gebruik géén groene zeep, die kan juist een laag achterlaten. Droog het blad na het schoonmaken af. Zeker bij heel effen kleuren, dus zonder tekening, kunnen watervlekken heel irritant zijn.

Hardnekkige vlekken kunt u schoonmaken met een wonder/powerspons (AH, Wibra etc.) zit iets vastgekoekt laat het dan eerst losweken. Lukt het dan nog niet om het blad schoon te krijgen dan kunt u een neutraal schuurmiddel gebruiken (b.v. blanke CIF) Zorg er daarna voor de de resten van het schuurmiddel goed zijn weggespoeld met water zodat er geen vlek van het schuurmiddel komt.

Vlekken van inkt, verf of viltstift kunt u behandelen met wasbenzine of terpentine, let hierbij er wel op dat u niet de kit- en lijmnaden van het blad beschadigd! Ook hierbij het blad direct na het poetsen goed schoonmaken met voldoende schoon water.

Kalkvlekken kunnen met schoonmaakazijn schoongemaakt worden, ook hier daarna direct met ruim water afnemen.

Het gebruik van producten zoals kleurverdiepers of protectors wordt sterk afgeraden omdat door deze producten vervuiling onder een beschermlaag kan komen en dan helemaal niet meer te verwijderen is. Gebruik die middelen die voor composiet gemaakt zijn dus onderhoudsmiddelen voor graniet, de badkamer en de auto zijn niet geschikt voor composiet.

In de diverse links kunt u de complete voorschriften van dat merk vinden (noot: hoewel bij sommige fabrikanten wordt aangegeven dat het product hittebestendig is raden wij het gebruik van onderzetters aan, temperaturen boven de 150 graden (denk b.v. aan wokken) kunnen schade veroorzaken!

Onderhoud Sileston

 

Gezoet, Velvet, Suede afgewerkte composiet: